fallback

Драги: Ниските лихви са без алтернатива

Мащабна институционална реформа на ЕС и еврозоната може да реши част от проблемите, твърди гуверньорът на ЕЦБ

19:07 | 02.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за пореден път защити политиката на ниски лихви.

„Като се има предвид икономическата ситуация и нежелано ниската инфлация в момента, тази ултрахлабава парична политика няма алтернатива“, заяви Драги във Франкфурт. В същото време италианецът признава, че нулевите лихви не са „безвредни". Но по думите му не те са причината за предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, а по-скоро са симптом за тях. 

 

Нулевите лихви оказват натиск върху бизнес модела на финансовите институции - банки, пенсионни фондове и застрахователни компании - чрез свиване на приходите от лихви. "И това се случва в момент, в който способността за постигане на печалба вече е слаба, когато секторът трябва да се приспособи към следкризисното свиване на задлъжнялостта в икономиката, и когато в регулациите се случват бързи промени", каза още Драги.

Предвид актуалните икономически развития Драги заяви също, че икономиката на еврозоната може да се забави и на фона на несигурността за бъдещето на единната валута. На това според банкера може да се противодейства с мащабна институционална реформа на ЕС и еврозоната. „Едва след това евентуално може и лихвените проценти да бъдат повишени“, заяви Драги, цитиран от германската икономическа телевизия n-tv.

„Няма съмнение, че въпросителните за бъдещето на еврозоната и на Европейския съюз като цяло спомагат за несигурността на хората и фирмите, а това може да възпре потреблението и инвестициите“, каза още Драги. Ако тази несигурност бъде отстранена, то това може да насърчи потреблението и инвестициите.

По думите на Драги днес 18% от глобалната икономика, измерени чрез БВП, оперират в средата на негативни лихвени проценти, а този дял достига до 40%, ако се добавят страните с лихвени нива в диапазона между 0 и 1%. 

„Аз не се съмнявам, че институционалната реформа на Европейския съюз и на еврозоната ще донесат реални икономически ползи. За всички, които биха искали да видят отново връщането на лихвите към по-нормалното ниво, това би била съществена част от решението на проблема“, заяви още президентът на ЕЦБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
fallback